Besök på Butterfly TEC i Tokyo

Som pingisintresserad är man ju givetvis i någon grad intresserad av vad man spelar med för stomme eller med vilket gummi. En del mer än andra. Jag är nog en av dom som är så där lite lagom intresserad och oftast mer teoretiskt än praktiskt. Vi har ju folk som står och knackar på tre likadana stommar, väger dom, känner på dom igen, kollar in planheten på dom, vrider och vänder på varje liten del innan dom kallt konstaterar att det ”inte känns rätt”. Pingisspelare är i mångt och mycket riktigt nördiga i all dess härlighet.Med anledning av att jag skriver denna blogg och att jag startat ett samarbete med Butterfly så fick jag också möjligheten till att besöka Butterflys huvudkontor strax utanför Tokyo Centrum på en guidad tur när jag var där i maj och kollade på lag-VM. Med anledning av detta så får ni väl se detta som ett sponsrat inlägg så att säga och med det till viss del reklam. Jag tror dock att ni som är intresserad av material kan finna något nöje i denna text.

***

Vi var en ganska stor grupp med över 30 personer som begav oss iväg från arenan där VM spelades mot Butterfly TEC. Dom flesta personerna var knutna till Butterfly på något sätt, antingen som coacher, återförsäljare eller anhöriga till sponsrade spelare. För egen del så var det första dagen i Japan då jag samma morgon ankommit till Tokyo och det skulle bli en mycket intressant och spännande dag.

416

IMG_0836IMG_0086
Väl framme vid Butterfly TEC efter en fantastisk lunch så möttes vi av personal som där på plats introducerade oss för det kombinerade kontoret med Butterflys tillverkning och utveckling av såväl stommar som av gummiplattor.
Inne på kontoret möttes vi upp av företagets president, Shunsaku Yamada. En äldre herre som guidade oss genom Butterflys historia och utveckling med hjälp av en tolk samt en informationsfilm. I det här läget var man mer än lovligt sugen på att se fabriken och tillverkningen.

IMG_0095

Nästa stopp var en del av tillverkning där man förklarade skillnaderna i dom olika ämnen som finns i pingisgummin och racketstommarna. Mycket intressant och väldigt genomtänkt och professionellt. Jag har arbetat i många år i tillverkande industrier och det som slog mig här var vilken ordning och reda det var i korridorer och i alla lokalerna, ett väldigt sunt och bra tecken på en bra verksamhet enligt mig. Arbetsplatsen var lite folktom dessa dagar då man från Butterflys sida hade ett stort åtagande på VM-arenan. Men det gav ju oss mer utrymme vilket var skoj!

IMG_1931IMG_1920IMG_1942422423 IMG_0091 IMG_0092 IMG_0093

429 430 IMG_0098
IMG_0089
Med anledning av att vi skulle få se hela tillverkningen av bland annat Tenergy så var det förbjudet att fotografera men jag måste säga att jag var mycket imponerad av hur produktionen såg ut. Jag var också förvånad över hur mycket som gjorde manuellt. Vissa bilder fick jag dock till med lite kreativitet.

IMG_0839 IMG_0840

Varje enskilt moment av produktionen av Tenergy hade ett mänskoöga som granskade maskinernas jobb. Man kollade skärningen av gummiplattorna, jämnheten, dammresistens, yta och mycket mer. På varje enskild platta. Varje. För mig som har växt upp med Sriver och sedan fått känna på Bryce och nu spelar med Tenergy så var detta såklart en häftig upplevelse. Att få visat för sig hur man tar fram världens bästa gummiplattor som hela världseliten spelar med var en ynnest. När jag säger hela världseliten så lovar jag påstå att minst 90% av alla plattor som det spelas med hos topp-100 är Tenergy om dom inte spelar nabb eller klibb.

Fabriksdelen för gummiplattor var nybyggd och cirka 130 meter lång. Taket var lite rundat i kanterna för att skapa formen av en pennskaftsstomme uppifrån. I den andra delen av den ihopsatta fabriken så tillverkar man stommar och den delen ska byggas om och moderniseras. Givetvis fick vi göra ett besök även där.

IMG_0096 IMG_0097

Faciliteterna var här inte lika moderna men det var en mycket väl fungerande apparat. Vi såg personer som arbetat i många år med att tillverka stommar där dom med otrolig skicklighet skar till, svarvade, slipade, putsade och fixade med racketstommarna. Varje enskild del observerades och kontrollerades innan racketen passerade vidare i processen. Jag följde här med stommen steg för steg tills det var en färdig produkt redo att i mitt fall kanske till och med få in en forehand eller två. En del av tillverkningen hade specialstommar i olika material och med lite olika grepp och vinklar vilket i alla fall är kul teoretiskt som exempelvis den ”pistolformade” stommen mm. En utveckling och produktion som utmanar och testar. Kul!

IMG_0837

IMG_0838 IMG_0841

Som en perfekt avslutning på ett mycket spännande och givande besök så fick alla deltagare på plats en egentillverkad stomme. Snacka om något som är kul att spara! Här ser ni en bild på den. En stomme jag inte kommer att spela med direkt. :)

image

Hoppas att ni gillar detta inlägg om hur mitt besök på Butterfly TEC upplevdes från mig. Om ni har några frågor så är ni varmt välkomna med dom nedan. För mig var det i alla fall ett minne för livet.

15 Kommentarer till Besök på Butterfly TEC i Tokyo


 1. anonym skriver:

  Tack! Det var intressant läsning. Tenergy är populärt men visst spelar svenskarna fortfarande med Stiga?

  Bjuder på en länk till ttdaily med intressant läsning.

  http://www.tabletennisdaily.co.uk/forum/showthread.php?7474-Ask-Kristian-Karlsson-a-question!

 2. Tackar för detta, mycket intressant.
  Här var en annan intressant sak, Fabian har börjat blogga, typ: http://fabianakerstrom.se/

 3. Mycket läsvärt inlägg.Fick du nån info om hur mycket en platta kostar att tillverka?
  Är ju humana priser nuförtiden.
  Ha det

 4. Tack, intressant! Jag ser på en bild en lång gummiremsa som verkar vara drygt racketbred. Finns det något steg i tillverkningen där bredden är större? Märklig fråga kanske, men jag har en kompis som utvecklat en prototyp på en slags returbräda och vi spånade om ifall det skulle gå att få tag på större gummisjok, säg 100×40 cm, och på sätt slippa skarvar.

 5. Jo, det cirkulerar ju ibland listor från olika tävlingar på touren på nätet. Vet inte om det är ITTF:s listor över kontrollerad utrustning, men gissar det. Och visst spelar Kristian Karlsson m.fl. svenskar med Stigas Calibra LT även om det förvånar mig lite att de gör det. Calibra LT känns mest som ett snabbt, svårkontrollerat gummi med ganska dålig skruv om man jämför med de flesta andra plattor, och särskilt med Tenergy 05.

 6. Kul läsning om världens ledande pingismärke!

 7. Helt klart ett av de mer intressanta pingisreportagen på länge! Blev väldigt förvånad över att det mänskliga ögat tillåts spela så stor roll i alla led i produktionen. Det innebär ju att det kan finnas en mänsklig faktor som i sin tur gör att det kan vara skillnad sinsemellan på två till synes likadana plattor. Var helt övertygad om att sånt här var mekaniserat vid det här laget. Personligen känns det som att det borde minska felprocenten att automatisera processen från början till slut – allt jag har läst i ämnet låter antyda att det mänskliga ögat är undermåligt i jämförelse med en välfungerande, högteknologisk maskin. Vad säger du, Max? Och har du någon aning om mänsklig expertkunskap spelar lika stor roll vid tillverkningen av t.ex. Bluefire?

 8. Kul att du gillar mitt reportage. Jag var också förvånad. Ska väl klargöra att varje del även var automatiserad så både maskin och människa var inblandade. Men man hade tex bara en skärningsmaskin som tillverkade två plattor i stöten, där trodde jag det skulle vara mer rullande band princip. Jag vet inte om det är ett japanskt sätt att blanda det på, sägs väl att Toyota fungerar på samma sätt ungefär.

  Gällande andra fabrikörer så vet jag inte. Så här öppet har jag aldrig sett någon vara i sin produktion.

 9. Nu kommer säkert någon tycka att jag är dum men jag vet flera spelare som är sponsrade på touren som inte spelar med sitt sponsormärke. Med det sagt så ska jag inte uttala mig om dom svenska spelarna då jag i dagsläget inte vet exakt vad dom spelar med.

 10. Nej. Inga priser diskuterades men då det var mycket personal så är säkert priset lite högre än om allt skulle ha varit helautomatiserat.

 11. Det verkar väldigt vanligt. Alla tyskarna spelar t.ex. med Tenergy trots att Baum, Dima och Suss är sponsrade av andra märken. Och inte fasen spelar Xu Xin eller Fan Zhendong med någon Stigaplatta på backhand utan med Tenergy. Bara för att ta några exempel.

 12. Det finns någon film där de visar delar av tillverkningen av Andro Rasant och det var som jag uppfattade det en del manuella kontroller av plattorna.

 13. Max har rätt i att man ser Tenergy hos dom flesta, även dom som är sponsrade av andra märken. Måste vara bra grejer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.