Jon Persson och Anton Källberg

Jag skriver detta inlägg även i Butterfly Magazine men här får ni en sneak-a-peak på det. Där kommer jag kanske att redigera det lite grann men vi får se. Inlägget handlar alltså om Anton Källberg och Jon Persson med fokus på deras prestationer på senare tid.

Både Jon och Anton tog denna säsong steget ut i Europa. Anton flyttade 17 år gammal ner till Ochsenhausen och en av europas bästa träningsgrupper. Jon i sin tur valde att börja spela utomlands. nämligen i Frankrike och där i samma lag som sin SUIF-kamrat Jens Lundquist, klubben heter Vaillante Angers Sports TT och är ett av dom bästa lagen i Frankrike även fast man kanske inte riktigt utmanar om att vinna titeln.

jp

2007 när jag såg Jon i Eriksdalshallen mot Chiang Peng-Lun så trodde jag att han skulle dra ut i Europa. Jag hade hört att Jon varit på väg inför den säsongen och kanske tidigare också. Men något höll honom tillbaka och sedan kom det skador och Jon fick inte riktigt chansen igen på allvar förrän efter att ha fått ordentlig ordning på sina skador och kommit i riktigt bra fysisk form. 28 år gammal känns Jon som om han spelar sin bästa och kanske jämnaste pingis någonsin (eller kanske hittills är mer korrekt). Jon hade och har den där karisman vid bordet som får en engagerad. Hans studs i benen och högljudda ossande får publik att tända till, en spelare lätt att älska.

anton

Anton Källberg flyttade tidigt från hemmet i Dalarna till Söderhamn för att satsa på sin pingis. 14 år gammal var det dags att flytta hemifrån och nu tre år senare så var det dags igen och då till Tyskland. Anton var förra året en toppspelare i Superettan och fick även vara med och spela i Pingisligan och med den äran ska tilläggas. Nu bor han i Tyskland och tränar i Ochsenhausen men spelar för Herne i 2:a bundesliga. Herne är ett bottenlag men det har gått bra för Anton. Anton har fin kvot och blev uppflyttad på förstabordet efter nyår och har där gjort helt OK ifrån sig. Svårt att bedöma motståndet där men dom flesta spelarna på förstabordet skulle inte gå plus i Pingisligan, så kanske ett mellanting av superettans förstabord och att spela trea i Pingisligan (om man spelar som 1-2:a alltså, vilket Anton numer gör)?

Internationellt så har det gått bra på sistone för dessa två utflyttade SUIF:are.

Jon Persson vann i Tyskland (German Open i slutet av mars) över Andrej Gacina med superklara 4-1 i set. Gacina ar vid tillfället rankad 23:a i världen! Den vinsten följdes upp med en vinst över Li Hu från Singapore. Li Hu har en ruggig träff på bollen och man fattar att han är bra när man ser honom, han är nämligen ingen toppatlet rent fysiskt och med kinesisk logik (han är från Kina) så måste han vara bra annars hade han rykt tidigt. Li Hu är en sån där spelare som ofta fpngar en uppmärksamhet i hallen när man blickar ut över 16 bord och inte har någon speciell match att kolla på. Vinsten över Li Hu skrevs till 4-0 och Li var då rankad 63:a i världen. Jon var med det inne i huvudturneringen där Zhang Jike väntade och vet ni inte vem det är så kan jag väl nämna att han är dubbelt regerande världsmästare i singel samt regerande mästare även i OS och har i VM eller OS sammanhang alltså aldrig förlorat en match i singelturneringarna. Matchen blev hård och jämn men Zhang Jike drog det längsta strået från 1-1 i set och framåt då han vann dom nästkommande seten med två bollars marginal allihopa. Trots förlust ett resultat som lovar mycket.

jp2

I samma turneringen så rönte Källberg fina framgångar i U21-klassen där han via tre segrar tog sig fram till dom sista 16 i turneringen. Väl där ställdes Källberg mot koreanen Kim Donghyun och föll i raka set. Fina segrar inför detta registrerades dock och främst över Joao Geraldo med 3-1 som Anton dessutom slog i ligan senast dom möttes, Geraldo är väl typ fyra i Portugal och deras nästa stjärna så ett bra mått på hur Anton står sig mot andra unga spelare.

Jon Persson blev strax efter Spanien Open uttagen till den svenska VM-truppen medan Anton får stå på tillväxt ett tag till. Två spelare som känns på G. Jon med sina bästa år kvar och Anton med många år kvar och kanske den med störst potential inom svensk bordtennis vi fått fram på flera år.

Det ska bli ruggigt kul att följa dessa bägge två framåt!

7 Kommentarer till Jon Persson och Anton Källberg


  1. Norr är bäst skriver:

    Bra engagerande inlägg.

    En annan fråga. Tips på hotell boende nära SOC respektive tips på hotellboende i Halmstad nära World Cup i höst?

  2. Intressanta reflektioner som vanligt. Det ska framförallt bli mycket spännande att följa Antons utveckling de närmaste åren. Som jag sade för ganska exakt 5 år sedan i Ludvika på en tävling efter en kvartsfinalförlust mot unge Källberg i en mycket jämn match: ”Jag har mött framtiden”. Huruvida Anton yttrade efteråt att han mött forntiden förtäljer icke historien och är betydligt mindre intressant. En kille som redan vid 11 år tänkte pingis på riktigt var ovanligt, men blir vanligare. Jag har hopp om framtiden.

  3. Clarion hotell vid skanstull. Där de flesta spelarna bor.

  4. Halmstad Arena ligger inte i något hotells omedelbara närhet. Dock är det inte långt in till centrum, 10-15 min om man går i maklig takt. Scandic ligger jättecentralt, likaså Grand Hotel (mittemot tågstationen). Därifrån är det inte särskilt långt till Arenan, framför allt inte om man har bil.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.