Roliga fakta om pingis

Pingis är en sport som många har testat på, även om man kanske aldrig har spelat på en professionell nivå eller t.ex. i en klubb. Det är inte ovanligt att skolor, fritidshem och ungdomsgårdar ger tillgång till pingisbord, men de kan även hittas på vissa arbetsplatser för att ge underhållning under lunchraster. Sporten är relativt enkel att lära sig, men visst krävs det mycket träning om man vill bli en riktigt bra och duktig pingisspelare. Här använder man sig av ett pingisbord med ett nät uppsatt i mitten. Målet är att med hjälp av sitt pingisrack slå ut den spelare som befinner sig på motsatt sida av bordet.

Det finns många anledningar till att testa på pingis om du inte provat tidigare. Även om reglerna är många kan man spela för skojs skull, t.ex. för att få upp humöret eller för att få lite motion och träning. Att röra på kroppen har visat sig ha många positiva effekter, inte minst på psyket. Depression och stress är något som påverkar våra liv väldigt mycket och tyvärr blir alltfler drabbade. Man kan ha behövt kontakta lavendla.se för att få hjälp med sorgearbete efter en närståendes bortgång, men det kan också vara något så enkelt som att man har mycket kring sig i skolan eller på jobbet. Genom att träna regelbundet kan du utsöndra mer dopamin i kroppen, vilket får dig att må bättre.

Roliga fakta om pingis

Nu är det dock inte motion, psyke eller spelregler som vi ska fokusera på, utan roliga fakta!

  • Mellan år 1930-1950 var det helt förbjudet att spela pingis i Sovjetunionen. Orsaken till detta var för att man där och då trodde att sporten kunde skada människors ögon. Detta kan man läsa mer om i The Olympics Factbook: A spectator’s guide to the summer games. Visst finns det en chans att bollen träffar en i ögat, vilket i sin tur kan vara skadligt, men mer än så behöver man inte vara orolig för.
  • En riktigt duktig pingisspelare som spelar på elitnivå kan utan problem se till att serva (eller kanske smasha) iväg en pingisboll i 160 kilometer i timmen.
  • Visste du att det faktiskt finns ett världsrekord på hur många gånger en boll har slagits fram och tillbaka på bordet under loppet av en minut? Jo, det är sant. Världsrekordet sattes år 1993 av spelarna Lisa Lomas och Jackie Bellinger. Under en minut lyckades de slå bollen fram och tillbaka hela 173 gånger.
  • Många känner till tennisspelaren Fred Perry som under sina år på tennisbanan verkligen har lyckats göra sig ett namn för sig själv. Innan Perry började med tennis var han dock fokuserad på pingis istället. När han bara var 20 år gammal kammade han hem World Table Tennis Champinonships.