Sportsligt uppträdande på tävlingen

Inför en tävling kan allt kännas mycket spännande och nervöst. Det spelar sällan någon roll om man har spelat länge eller om man är ny inom idrotten, alla kan känna av nervositeten ändå. Det är viktigt att man kommer ihåg att man faktiskt representerar en klubb när man är på plats och därefter tänker efter noga med hur man faktiskt beter sig.

Det finns naturligtvis en del regelkrav som alla spelare måste följa, men sen finns det även uppträdande som helt enkelt rekommenderas varmt. Nedan följer en lista med vad du som spelare bör tänka på innan, under och efter tävlingen.

  • Ja, det är tråkigt att förlora, men det är viktigt att alltid hålla en positiv attityd mot sig själv, domaren och mot sin motspelare. Skrik därför inte ut hur arg du är om du skulle förlora matchen och glöm alla typer av ursäkter och bortförklaringar, åtminstone att säga dem högt. Gratulera alltid din motståndare istället.
  • Se till att hålla tiden. Varken du själv eller din motståndare uppskattar att få vänta. Var på plats vid bordet så att matchen ni ska spela inte blir försenad.
  • Kom ihåg att inte klaga på domaren i fråga. Om du är junior kan domaren ibland vara ett jämnårigt barn. Du får naturligtvis påminna om domaren har glömt att ge poäng, men klaga inte.
  • När matchen är över så lämna inte bara din position. Tacka domaren för ett väl utfört arbete och tacka även din motståndare för matchen, oavsett vem som vinner.
  • När matchen spelas bör du vara tyst. Det är aldrig rekommenderat att prata under tiden som en boll är i spel. Detta gäller oavsett om du pratar med din motståndare, domaren, någon i publiken eller dig själv.
  • Bollen ska inte servas om din motståndare inte är redo. Du bör därför vänta och söka ögonkontakt så att du är medveten om att din motståndare är klar.
  • Skulle du lyckas slå en kantboll så be om ursäkt. Ödmjukhet är tyvärr otroligt underskattat. Be om ursäkt till din motståndare eller lyft din hand och säg ”tur”.