Pingis – idrotten som är underhållande

Bordtennis kallas populärt för pingis. Det liknar tennis fast i miniatyrform, och racketen är mindre.

Grunderna i bordtennis

Sporten pingis är ganska modern och man har hittat bordtennisplaner som använts från och med slutet på 1800-talet i Storbritannien. Man använder sig av ett bord som har två planhalvor med ett finmaskigt nät emellan. För att sätta igång en match ska en av deltagarna serva genom att låta den fria handen vara flat och kasta upp den minst 16 cm för att sedan träffa bollen med racket. Det är tillåtet att hålla racket i den hand man slår bäst med, således brukar högerhänta ha racket i höger hand medan vänsterhänta å andra sidan håller racket i vänsterhand. Det finns inget som förbjuder dubbelfattning förutom under serve, men det är inte många som föredrar dubbelfattning då det fördröjer ens förmåga att snabbt nå bollen.

Man får i princip sträcka sig så långt man kan för att nå bollen, däremot får man under inga omständigheter kliva upp på bordet eller hoppa upp. Om det ändå görs tillfaller poängen motståndaren. Man spelar i antingen 5 eller 7 set om 11 poäng. Står det 10-10 i ett sett förlängs matchen med minst två poäng, man måste alltså vinna med 2 poängs marginal mot motståndaren. Anledningen till att det är ojämnt antal set är för att kunna avgöra vem som vunnit flest set och därmed hela matchen.

Varför är pingis så populärt?

När man exempelvis väntar på leveransen från middagsfrid eller efter måltiden så gör pingis att tiden går fortare. Man har ofta väldigt kul när man spelar pingis, och det passar de flesta. Reglerna är ofta väldigt enkla att lära sig till skillnad från många andra sporter. Rundpingis är en variant av bordtennis där många deltagare deltar samtidigt. Ofta får man en prick när man missar att slå tillbaka bollen eller när man slår den utanför/i nätet, och får man 2-3 prickar är man utanför spelet. Spelet pågår tills det endast är två deltagare kvar, som får äran att spela final.

Pingisbord återfinns ofta i diverse samlingslokaler såsom skolor, sjukhusavdelningar eller hos privata arbetsgivare med tillräckligt utrymme. Det praktiska med pingisbord är att de ofta är hopfällbara och därmed lätta att ställa undan när det är påkallat.

Framtiden för pingis

Pingis kommer troligen fortsätta att vara mycket populärt och uppskattat, inte minst hos barn och ungdomar. Det är roligt, bra träning och man kan faktiskt bli rejält svettig av att spela pingis. Jan-Ove Waldner har hjälpt till att göra bordtennisen känd för de breda massorna i samhället och Sverige har länge varit världsledande i konkurrens med stormakten Kina. Just att det är en global sport gör att man enkelt kan introducera Sverige genom sporten i andra länder.