Bordtennis som TV-spel

Alla föds inte med bra bollsinne eller till duktiga idrottsmänniskor. Men idag finns som tur är många välgjorda sportspel för datorer och spelkonsoler och här är pingisen, eller bordtennisen som den också kallas, inget undantag.

Pong

Det absolut första spelet som man med lite god föreställningsförmåga skulle kunna kalla bordtennis är Pong från 1972. Rent grafiskt är det väldigt primitivt med lågupplöst, monokrom grafik och två rektangulära ”racketar” på vardera sida om skärmen. Det gäller sedan att skjuta den fyrkantiga (på grund av den tidens tekniska begränsningar) bollen fram och tillbaka tills någon av spelarna missar den och därmed ger motspelaren poäng. Pong kom först som arkadspel och blev snabbt väldigt populärt. Det släpptes senare även till spelkonsoler och hemdatorer.

GTA-skaparna bakom realistiskt bordtennisspel

2006 släppte Rockstar Games, mest kända för sin spelserie Grand Theft Auto (GTA) och nu senast Red Dead Redemption 2, ett bordtennisspel med namnet Rockstar Games presents Table Tennis till Xbox 360. Det var det första spelet som använde sig av deras nya spelmotor RAGE (Rockstar Advanced Game Engine), som senare även kom att användas i GTA-spelen från och med GTA IV och framåt.

Spelet hade imponerande grafik för sin tid och simulerar bordtennis på ett realistiskt sätt där man bland annat kan välja hur mycket man vill skruva bollen. Man kan spela antingen mot en annan person i flerspelarläget eller ensam mot en AI-styrd datorspelare.

I takt med att datorspelen växte till en allt större marknad började det bli populärt med reklam från riktiga företag i bakgrunden på sportspelen, vilket kan ses i bland annat Rockstars bordtennisspel. Numera är det dock inte lika uppseendeväckande med dylik reklam och idag vem som helst kan beställa till exempel pappersmuggar och pennor med eget tryck, oavsett om man har ett företag eller ej.

Wii Play

En slags kompromiss mellan riktig bordtennis och TV-spel kan man säga att Nintendo lyckades få till i och med lanseringen av sin populära spelkonsol Wii 2006. Inför lanseringen av konsolen togs bland annat Wii Play fram. Det innehåller flera minispel som utnyttjar Wii Remote, den nya rörelsekänsliga handkontrollen till Wii. Ett av spelen som ingick i Wii Play var Table tennis som är ett bordtennisspel. Man slår helt enkelt bollen med racketen i spelen genom att slå i luften med handkontrollen och det blir på så vis nästan som att spela pingis på riktigt. Extra roligt blir det när man är två personer som spelar samtidigt mot varandra.

Kinect Sports

Medan Nintendo hade sin rörelsekänsliga Wiimote tog Microsoft fram en djupseende kamera, kallad Kinect, till sin spelkonsol Xbox 360. Det innebar att man kunde använda hela kroppens rörelser i spel. Den blev bland annat populär för dansspel men det kom även ett bordtennisspel som en del av spelpaketet Kinect Sports. Även här handlade det om ett flertal minispel som tagits fram i syfte att demonstrera den nya tekniken i Kinect-kameran. Bland annat finns ett lekfullt spelläge kallat Paddle Panic där man har en racket i varje hand och bombarderas med pingisbollar.