Mattias Falck

Det råder stor uppståndelse om den senaste VM-bragden där den svenske Mattias Falck nyligen slog ut världens sjätte bästa spelare – den sydkoreanske spelaren Lee Sang Su – samt gick vidare till kvartsfinalen mot den franske spelaren Simon Gauzy, där han också vann. Detta ledde Falck till en semifinal han inte kommer att glömma i första taget.

 

Vem är Mattias Falck?

Detta är en fråga som många svenskar i skrivande stund ställer sig. Mattias Falck har varit ett relativt okänt namn även om han funnits med i svenska pingislandslaget, och nu dyker han upp på hela världens läppar när han sopar golvet med andra framgångsrika bordtennisspelare.

Mattias Falck kommer ursprungligen från Augerum och föddes där 1991. Hans efternamn var från början Karlsson som Mattias Falck senare bytte ut när han gifte sig. Mattias har redan varit med några år inom bordtennisen och var för första gången med i Olympiska Spelen 2016, samt i Europamästerskapen där han kammade hem två segrar och därav två medaljer. Han har också spelat mixad dubbel och herrdubbel och tagit hem en silvermedalj och en brons. Under 2018 var han också med och tog hem bronset i VM i bordtennis när han spelade som en deltagare i svenska landslaget, samt SM-guld under samma år. Det ska understrykas att Falck fortfarande är en del av landslaget.

Med dessa erfarenheter rikare i bakfickan, har Falck nu blivit ett hett namn på pingishimlen och man kan ana att det snart kommer att tryckas upp många reklamartiklar som handdukar med tryck, pingisbollar och annat som har Mattias Falcks namn på sig. I och med segrarna och klättringen i VM 2019, har hela Sverige fått upp ögonen på denna 28-åring som far fram med handen över pingisbordet som en virvelvind. Han är nämligen nu den första svenska bordtennispelare på hela 20 år som har skapat sådana vinster för sig själv och för hela nationen. Sist var det Jan-Ove Waldner som satte sådana rekord för svensk bordtennis. Men Falck själv är mer modest och menar att det krävs ytterligare mycket träning och tålamod för att gå längre och spöa fler duktiga spelare. De som känner Mattias Falck menar att han dock har det psyke som krävs för att gå vidare i fler sammanhang. Han anses nämligen träna stenhårt och vägrar ge upp – något som får positiva konsekvenser inom de flesta sporter. Kontroll är nyckelordet och med det kan man komma långt, säger han.

Det är dessutom roligt att en underdog kan slå Goliat, precis som vi kan erinra oss från EM 2016 när Island slog ut England i fotboll. Hur det kommer att gå i fortsättningen för Mattias Falck återstår att se, men hur den än går så har han gjort en fantastisk insats under sina år som aktiv bordtennisspelare. Vi kan bara hoppas att hans karriär fortsätter att gå spikrakt uppåt.