David Björkryd- bättre än Waldner

Pingis, eller bordtennis, är en mycket populär sport i Sverige, inte minst bland barn och ungdomar.

Det är en av de få sporter man kan börja relativt ”sent” med och ändå ha möjlighet att få vara med i seriösa tävlingar som passar ens nivå. Genom att man kan spela i både sin åldersklass och klasser beroende på hur många ”erfarenhetspoäng” man har kan man alltid hitta jämnt motstånd och ha en chans att vinna. Är man riktigt duktig kan man till och med få tävla i senior-SM trots att man är ett barn. En som gjort detta redan som tioåring är supertalangen David Björkryd som tillsammans med sin mamma Karin Björkryd deltog i klassen mixed dubbel. David är därmed den yngste spelare någonsin att delta i ett senior-SM och slog därmed J-O Waldners gamla rekord.

Ungdomar och barn i hela Sverige som spelar bordtennis känner till David Björkryd och hans talang. Bordtennis kräver inte mycket men att investera i en bra racket är viktigt för att bli bättre. Det kan kosta en del men har man inte pengar just när det behövs kan man kanske lösa det genom ett mindre privatlån. Hos Sambla kan man jämföra lån för att få bäst ränta och villkor så att man snabbt kan ordna ekonomin och låta sitt barn utveckla pingistalangen.

SM-meriter och bordtennis i generna

Karin och David Björkryd gick inte vidare i Senior-SM men David fortsätter att leta motstånd bland äldre spelare. I 2018 års ungdoms-SM fick David Björkryd speciell dispens från Svenska Bordtennisförbundet att spela mot två år äldre spelare. Den 11-åriga David kom på femteplats i klassen P13 (pojkar 13 år).

Mamma Karin Björkryd är själv en mycket duktig bordtennisspelare och har bland annat ett silver i damdubbel i ungdoms-SM 1990 samt ett SM-brons från 1998, också i damdubbel. Därmed har David Björkryd kanske lite talang i generna, men ingen talang i världen kan ersätta hård träning och motivation. Träning 16 timmar i veckan plus 4 timmar fysträning är det tuffa schema han satt upp för fortsatt framgång i sporten. Även pappa Martin Björkryd är en duktig bordtennisspelare och är tränare i sonens hemmaklubb Eskilstuna Bordtennisklubb.

Andra meriter och intresse från internationell tränare

Förutom SM-framgångar har David Björkryd den lite speciella meriten att ha slagit prins Daniel i bordtennis då prinsen besökte företager Stiga i januari. Även den internationelle tränaren Mario Amizic har besökt Björkryds hemmaklubb enbart för att träffa den begåvade 11-åringen.

Fortsätter David Björkryds bordtennisintresse kan han bli en av Sveriges främsta ungdomar och så småningom kanske även fortsätta att knäcka J-O Waldners rekord. David är en kille att hålla koll på framöver och en spelare att inspireras av för alla juniorer inom bordtennis i Sverige.