Svenska kvinnliga bordtennisspelare

Det finns verkligen många kvinnor att se upp till i pingisvärlden. Man kan lätt tro att pingis är en sport där män har övertaget, men verkligheten ser helt annorlunda ut och naturligtvis är det viktigt att lyfta dessa kvinnor. Det beror självklart inte bara på att de är kvinnor i sig, utan för att de är stora inspirationskällor och idrottare som har gett ifrån sig helt fantastiska och grymma resultat.

  • Lena Andersson – Lena Andersson är en svensk bordtennisspelare som föddes år 1952. Hon har under många år sett till att få riktigt fina vinster, men arbetar idag som tränare i bordtennis i Tyskland. När Lena Andersson spelade så representerade hon IFK Lund BTK och hon lyckades med sina stora prestationer att ta sig in i det svenska landslaget år 1967. Lena fick även mottaga den prestigefyllda utmärkelsen Lundapokalen, vilket var två år efter att hon kommit med i landslaget. Sammanlagt spelade lena 75 stycken landskamper, tills hon valde att dra sig tillbaka år 1974.
  • Anna-Carin Ahlquist – Anna-Carin föddes under sommaren år 1972. Även denna bordtennisspelare kommer från Sverige och är en svensk paridrottare. Anna-Carin spelade inom handikappidrotten av anledning att hon led av MS. MS är en neurologisk sjukdom som gjort att Anna-Carin befann sig i rullstol. Detta har dock inte varit ett hinder för spelaren. Hon har nämligen tävlat inom både singel och i lag och var den första bordtennisspelaren som lyckades kamma hem Sveriges första guld. Detta skedde år 2012 i de Paralympiska sommarspelen.

Än idag spelar Anna-Carin den sport som hon älskar mest. Hon representerar klubben Ekerö IK och spelar nationellt. Tittar man på handikappsystemet så befinner sig Anna-Carin i klass 3, men tack vare hennes stora framgångar så spelar hon ändå i lag där andra befinner sig i klass 4 eller 5.

  • Anna Maria Caroline Benson – Anna Maria Caroline Benson, mest omtalad som Anna Benson är en svensk författare som har en lång och anmärkningsvärd karriär bakom sig som professionell bordtennisspelare. Anna föddes i Kalmar år 1983 och har 8 långa år bakom sig inom spelet. Hon har bland annat spelat i både Frankrike och Tyskland, men naturligtvis även här i Sverige.

När Anna befann sig i Sverige så representerade hon klubben Råå BTK som befinner sig i Helsingborg. Där var hon bosatt och det var också där hon valde att träna under den största delen av sin karriär inom bordtennis. Anna valde dock att avsluta sin karriär i bordtennisvärlden efter det att hon hamnade på en femte plats i SM 2009. Dock har Anna vunnit flera SM-medaljer under årens gång och tog även silver i Svenska mästerskapen. År 2004 blev Anna svensk mästare i något som kallas för juniordubbel.