Pingis
Sverige har sedan länge varit en världsnation i pingis eller bordtennis som det egentligen heter. Ping-pong spelade man på fritidsgården som grabb och världsmästerskapen avgörs i bordtennis. Våra svenska hjältar är Ulf ”Tickan” Karlsson, Mikael ”Äpplet” Appelgren och Jan-Ove ”Jo” Waldner för att bara nämna några av de ikoniska spelarna. Det har väl inte undgått många hur stor Jo är i Kina, pingisens hemland. Han kallas det stora trädet som en ära över hans storhet. Sverige vann ju över kineserna 1989 och rev därigenom den så kallade kinesiska muren som varit allt och alla överlägsna under så lång tid.
När Jo äntrade pingishagen var han fokuserad och mörk under ögonen nästan som om han hade använt sig av ögonskugga i någon form av krigsmålning. Kineserna betvingades i vad som blev en historisk match med 5 mot noll i matchen.
Många var de unga pojkar och flickor som inspirerades till att börja med denna mycket trevliga bollsport. Tyvärr har vi i vårt avlånga land på de senare åren inte haft så många lysande fixstjärnor även om man nu ser hopp igen. Låt oss hoppas att vi snart får en så underbar pingisera som vi så många gånger tidigare upplevt.
Pingis är dock inte bara en elitsport. Vem har inte provat på rundpingis eller stått och bollat på ett bord uppställt i någons trädgård? Pingisen skapar för gammal och ung, barn och vuxen, oavsett kön en härlig idrottslig gemenskap. Att stå där och se den vita cellulosabollen sväva fram och tillbaka över det låga nätet tvärs över det gröna bordet är som poesi. Ibland träffar man bra och ibland gör man det inte. Hur som helst så får man snabbt en andra chans. Idag med det nya sättet att räkna, med kortare set, så går matcherna snabbare och flera spelare kan samsas om ett och samma bord. (Även om jag själv är uppvuxen med det klassiska först till 21 poäng och 5 servar i taget så kan jag förstå och se en tjusning även i spela set först till 11 poäng. När man spelar själv bara för skojs skull så har man ju också den möjligheten att välja vilken metod man vill använda sig av för att räkna poäng.
Pingisen är en underbar motionssport som i stort sett passar alla. Man behöver inte skaffa sig någon dyr utrustning. I min barndom brukade brorsan och jag ta några böcker som vi ställde på högkant tvärs över vårat vardagsrumsbord och så spelade vi där i vardagsrummet. Ett par pingisrack hade vi fått i present. De kostade bara några tior då och även idag kan man finna ett par billiga racketar att börja med. Sedan stod vi där och bollade rytmiskt fram och tillbaka tills en segrare hade korats. Glädjen med pingis är stor!