Pingis i Sverige och våra stora stjärnor

Det är viktigt att motionera och röra på kroppen, både när man är ung och när man är gammal. Många barn och ungdomar vänder sig ofta till fotboll, ishockey eller innebandy för att få sin träning och motion tillgodosedd. Det är populära sporter som har skapat ett stort intresse över hela Sverige. Samtidigt är det sporter som belastar och sliter hårt på kroppen. Det i sin tur gör att man sällan kan hålla på med det när man är äldre än 50 år.

I Sverige är det även populärt med racketsporter som tennis och badminton, men även padel har fått ett stort uppsving under de senaste åren. I den här artikeln ska vi dock ge fokus åt en fjärde racketsport, nämligen pingis eller bordtennis som det också heter. Pingis är en bollsport som är väldigt underhållande att både spela och att titta på. Detta då spelet går väldigt snabbt samtidigt som det finns otroligt skickliga spelare som bemästrar pingis på ett utomordentligt sätt. Till skillnad från sporterna ovan (fotboll, ishockey och innebandy) så sliter inte pingis lika mycket på kroppen. Är du elitspelare så kan det givetvis slita, men på hobbynivå är det en utmärkt sport att syssla med så länge man vill och så länge kroppen orkar. Om man är elitidrottare och tränar mycket, så måste man även se till att ta hand om sin kropp och sitt hår då det utsätts för mycket svett och vatten. Då kan det vara bra att införskaffa bra produkter från gents som kan hjälpa till att hålla kroppen i bra form även utvändigt.

I Sverige har vi en väldigt fin pingistradition och nästan alla har spelat minst ett par pingismatcher på den lokala fritidsgården. Vi har även fostrat ett par pingisstjärnor i yttersta världsklass. Lite mer information om dem får du här:

  • Kjell Johansson. Kallades för Hammaren på grund av sin hårda forehand och är en av Sveriges mest framgångsrika pingisspelare genom tiderna. Han vann totalt 29 VM- och EM-guld varav hela 14 var av ädlaste valör. Under åren 1972 och 1973 rankades han som världens bästa pingisspelare.
  • Jan-Ove Waldner. Det evigt gröna trädet behöver väl ingen närmre presentation. Tog totalt 37 medaljer i VM, EM och OS, vilket inkluderar ett OS-guld i Barcelona 1992. Av de 37 medaljerna var 18 av dem guld, vilket säger en hel del om vilken klass J-O höll när han var som bäst.
  • Jörgen Persson. Jörgen Persson är ytterligare en av de fantastiska pingisspelare som Sverige tagit fram. Totalt kammade Jörgen Persson hem 25 medaljer i VM och EM, varav mer än hälften (15) var guld.

På senare tid har framgångarna dock uteblivit för svensk pingis, men förutsättningarna finns för att vi snart ska kunna tända en ny pingisstjärna på pingishimlen.